Hvorfor få opereret stritører?

Undgå mobning - få rettet stritørerne med en enkel og nænsom operation

af speciallæge i kirurgi og øre-, næse- og halssygdomme Michael M. Sorribes

mic0443.jpg

Stritører og mobning

Operation af stritører er med god grund den hyppigst udførte plastikkirurgiske operation på børn. Mobning og drillerier på grund af stritører opleves næsten altid som en stor belastning for barnet, og påvirker det både psysisk og socialt.

Hvis mobberierne fortsætter, risikerer det at påvirke barnets selvværd. Udvikling af et lavt selvværd kan følge barnet i teenagealderen og langt ind i voksenalderen.

 

 


 

At beslutte sig for en stritøreoperation

Mange teenagere og voksne, der er belastet af stritører, har svært ved at beslutte sig for at blive opereret, oftest fordi en traditionel stritøreoperation indebærer, at patienten skal gå med en stor turbanforbinding om hovedet i 10-14 dage efter operationen. Der er også som oftest en del smerter forbundet med traditionel stritørekirurgi, ligesom der er risiko for at ørerne falder tilbage og genoperation bliver nødvendig. Mange oplever efter en traditionel stritøreoprationen smerter når de sover på siden, når de bærer hat/hjelm/briller og når det er koldt. Disse ulemper undgåes med de teknikker, jeg bruger, når jeg opererer stritører.

Fordelene ved en MIRO-operation

Der er flere fordele ved en MIRO-operation:

  • minimalt indgreb (oprationssnit på 3 mm)
  • foretages under lokalbedøvelse
  • ingen barbering af hår rundt om øret
  • ingen turbanforbinding
  • få smerter
  • minimal ardannelse
  • ideel til børn allerede fra 7-årsalderen

Der fjernes hverken hud eller brusk, og øret skal som regel ikke syes efter operationen, der heller ikke giver større ar. Og sidst men ikke mindst: forbinding er unødvendig. Et pandebånd om øerne om natten er nok, og man skal altså ikke som efter en traditionel stritøreopration have en stor turbanforbinding om hovedet i flere uger efter operationen. Smerterne efter indgrebet er som regel så få og små, at de færreste har behov for smertestillende medicin.
Efter operationen behandles ørerne i 2-3 uger med særlige øreplastre og eventuelt også øreclips, der holder ørene på plads i den nye position. Efterbehandlingen er smertefri og ikke synlig i daglig brug.

Nye metoder til kirurgisk korrektion af stritører

Som den eneste klinik i Danmark tilbyder stritørekirurgi operation af stritører på både børn og voksne med en særlig nænsom og stort set smertefri medtode. Metoden kaldes MIRO (Minimal Invasiv Reduceret Otoplastik). Indgrebet er lille og udføres under lokalbedøvelse gennem et kun 3 mm langt snit i huden bag øret.

Alle ører er forskellige, og jeg vurderer fra patient til patient hvilken teknik, der er bedst at bruge. Fælles for alle mine operationsmetoder er:

  • foretages under lokalbedøvelse
  • ingen barbering af hår rundt om øret
  • ingen turbanforbinding
  • få smerter
  • minimal ardannelse
  • ideel til børn allerede fra 7-årsalderen

Hvor tidligt kan man operere?

Både med MIRO-metoden og med mine andre kirurgiske teknikker, er det muligt at operere børn under lokalbedøvelse allerede fra 7-års alderen. Det er en stor fordel, da mange børn for alvor udsættes for drillerier, når de begynder at gå i skole. 
Med traditionel stritørekirurgi skal mindre børn som regel i fuld narkose, og som regel opererer hospitalerne først når barnet er fyldt 12 år - nogle hospitaler først når barnet er blevet voksen og er fyldt 18 år.

Specialist i stritører

Under min specialisering i øre-, næse- og halssygdomme på Gentofte Universitetshospital modtog jeg ofte børn, der var meget kede af deres stritører, fordi de blev drillet med dem. Jeg besluttede mig for at udvikle en mere nænsom og enkel operationsteknik for at spare børn dels for de stærke smerter og det store ubehag, dels for den store forbinding, der uværgeligt følger med en traditionel stritøreoperation. Det resulterede blandt andet i MIRO-metoden (Minimal Invasiv Reduceret Otoplastik), som jeg udviklede i samarbejde med den internationalt anerkendte forsker og læge professor, dr. med. Mirko Tos.